Home » 2017 » January » 6 » Абсолютно ли е правото на пешеходеца да пресича по пешеходна пътека според ВКС?
12:59 PM
Абсолютно ли е правото на пешеходеца да пресича по пешеходна пътека според ВКС?
    С Тълкувателно решение* № 2 от 22 Декември 2016 г. Общото събрание на наказателната колегия на Върховния касационен съд се произнесе по редица въпроси, касаещи престъпленията по транспорта, в това число ВКС даде своето задължително тълкувание и за правото на пешеходеца да пресича по пешеходна пътека.

    Върховните съдии постановиха следното в т.6 от горепосоченото тълкувателно решение:
   "Правото на пешеходеца при пресичане на пътното платно, в зависимост от мястото на пресичане е:
а) Абсолютно, на специално очертана или неочертана с маркировка върху пътното платно, но сигнализирана с пътен знак пешеходна пътека, като се упражнява при спазване на правилата на чл.113 и чл.114 от ЗДвП.
    Налице е съпричиняване на вредоносния резултат (смърт или телесна повреда) по чл. 343 от НК от страна на пешеходец при пресичане на пътното платно за движение на специално очертана или неочертана с маркировка върху пътното платно, но сигнализирана с пътен знак пешеходна пътека, в случаите,когато водач на моторно превозно средство е нарушил правилата за движение относно скоростта за движение по Закона за движение по пътищата и ако пешеходецът е нарушил правилата на чл.113 и чл. 114 от ЗДвП.
 
б) Абсолютно, на регулирано със светофарна уредба място при навлизане на разрешен за пешеходеца сигнал на светофарната уредба.
    Налице е съпричиняване на вредоносния резултат (смърт или телесна повреда) по чл.343 от НК от страна на пешеходец при пресичане на местата, регулирани със светофарни уредби, в случаите, когато водач на моторно превозно средство е нарушил правилата за движение относно скоростта за движение по Закона за движение по пътищата и само ако пешеходецът не е спазил светлинната сигнализация на светофарната уредба.
 
в) Абсолютно, на място, което е продължение на тротоарите и банкетите върху платното за движение на кръстовище, като се упражнява при спазване на правилата на чл.113 и чл.114 от ЗДвП.
    Налице е съпричиняване на вредоносния резултат (смърт или телесна повреда) по чл.343 от НК от страна на пешеходец при пресичане на пътното платно за движение, на място, което е продължение на тротоарите и банкетите върху платното за движение на кръстовище в случаите, когато водач на моторно превозно средство е нарушил правилата за движение
относно скоростта за движение по Закона за движение по пътищата, ако пешеходецът е нарушил правилата на чл.113 и чл.114 от ЗДвП.;
 
г) Не е абсолютно при пресичане на пътното платно на нерегламентирано за тази цел място и пешеходецът трябва да съобразява правилата на чл. 113, т.т. 1, 2 и 4 и чл. 114 от ЗДвП.
    Налице е съпричиняване на вредоносния резултат (смърт или телесна повреда) по чл.343 от НК от страна на пешеходец, ако той не се е съобразил с ограниченията на чл.113, ал.1,т.т.1,2 и 4 и чл.114 от ЗДвП и задължението да отиде на пешеходна пътека, когато в близост има такава."

    Пешеходците също като водачите на пътни превозни средства са участници в движението. Като такива Закон за движение по пътищата им дава права, но и задължения, които следва да бъдат изпълнявани. Именно спазването на тези задължения, изрично посочени в чл.113 и чл. 114 от ЗДвП гарантира на пешеходеца, че законът ще бъде на негова страна, ако този по-уязвим, но изряден участник в движението пострада в пътен инцидент.

    Чл. 113 и чл. 114, задължителни за пешеходците, гласят следното:
"Чл. 113. (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) При пресичане на платното за движение пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки при спазване на следните правила:
1. преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение;
2. да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение;
3. да спазват светлинните сигнали и сигналите на регулировчика;
4. да не преминават през ограждения от парапети или вериги.
(2) Извън населените места и по двулентовите двупосочни пътища в населените места, когато в близост до пешеходците няма пешеходна пътека, те могат да пресичат платното за движение и извън определените за това места, като при това спазват правилата по ал. 1, т. 1, 2 и 4.
 
Чл. 114. На пешеходците е забранено:
1. да навлизат внезапно на платното за движение;
2. да пресичат платното за движение при ограничена видимост;
3. да извършват търговия и услуги на платното за движение."
 
    Бъдете внимателни и спазвайте правилата за движение по пътищата, за да пазите себе си и останалите участници в движението - независимо дали стоите зад волана или сте в позицията на пешеходец!
 

 
Views: 504 | Added by: ellitsa_petrova | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Контакти
адв. Константин Даскалов
адв. Елица Желева
гр. София ул. Марин Дринов 2

+359 878 223 817
+359 876 087 643
pravapriptp@mail.bg