Home » 2016 » June » 29 » Защо да не поемаме риска да шофираме в нетрезво състояние и защо да не пътуваме в автомобила на водач, употребил алкохол?
9:22 AM
Защо да не поемаме риска да шофираме в нетрезво състояние и защо да не пътуваме в автомобила на водач, употребил алкохол?

Защо да не поемаме риска да шофираме в нетрезво състояние и защо да не пътуваме в автомобила на водач, употребил алкохол?
Не са малко водачите на МПС, които самонадеяно считат, че не биха причинили пътен инцидент, докато шофират след употреба на алкохол – независимо дали съдържанието на алкохол в кръвта е под или над законовата граница. С коли          чеството алкохол в кръвта обаче расте и рискът от предизвикване на ПТП. Алкохолът пречи на мозъка да функционира пълноценно, изкривява възприятията на всеки човек, прави поведението по-дръзко и често води до неприятни за обществото и отделната личност последици. Така например при ниво на алкохола:
  • 0,2-0,5 на хиляда - преценката за дистанция и скорост на приближаващите превозни средства е изкривена. Водачът е склонен да поеме по-големи рискове, особено при опасни маневри като изпреварване или шофиране без спазване на необходимата дистанция;
  • 0,5-0,8 на хиляда бива засегнато зрението, а това неминуемо води до забавена реакция при червен сигнал или стоп-светлини. Водачът е склонен да кара прекалено бързо или да преценява грешно разстоянията при наближаване на завой. Мотоциклетистът трудно ще кара по права линия.
  • над 0,8 на хиляда - Водачът надценява способностите си. Зрението е дотолкова засегнато, че водачът може да не забележи навреме паркирани коли, за да ги избегне, както и най-уязвимите участници в движението - велосипедисти, пешеходци. Водачът трудно ще може да прецени скоростта на останалите участващи в движението пътни превозни средства.
Водач на МПС, който е употребил алкохол:
  • може да бъде подложен на принудителни административни мерки - временно да му бъде отнето свидетелството за управление на моторно превозно средство или да му бъдат отнети контролни точки;
  • носи административно-наказателна отговорност (глоба и лишаване от право да управлява моторно превозно средство) при концентрация на алкохол в кръвта от 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително според Закона за движението по пътищата (чл. 174 ЗДвП);
  • носи наказателна отговорност (лишаване от свобода, както и лишаване от права по чл. 37, т.6 и т.7 НК) при концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда според Наказателния кодекс (чл. 343б НК, чл. 343в НК, чл. 343г НК);
  • няма право на обезщетение за неимуществени вреди, ако пострада в пътен инцидент (чл. 477, ал. 3 КЗ);
  • носи гражданска отговорност – според Кодекса за застраховането в случаите, когато този водач причини вреда чрез свои действия или бездействия вследствие на употреба на алкохол с концентрация в кръвта над допустимата по закон норма, а застрахователят, изплатил обезщетение по застраховка „Гражданска отговорност“ на пострадалите в ПТП лица, има право на регресен иск срещу водача за всичко платено (чл. 433, т. 3 КЗ);
Далеч от отговорността, която лицето, предизвикало ПТП, шофирайки в нетрезво състояние ще понесе пред държавата, остава моралната отговорност пред пострадалите или загиналите лица в катастрофата лица, както и пред техните близки.
А отговорността пред самите нас ни задължава да не поемаме риска да бъдем пътници в МПС, чийто водач е употребил алкохол!
При ПТП, причинено от лице, шофирало в нетрезво състояние, всеки пътник, возещ се в автомобила, може да не получи пълен размер на обезщетение за имуществени и неимуществени вреди.
Според задължителната тълкувателна практика на ВКС качването в автомобил, който ще бъде управляван от водач, употребил алкохол, е поемане на риск за увреждане. ВКС счита, че увреденото лице-пътник евентуално е било в състояние да предположи или да допусне, че ще бъде увредено от делинквента, употребил алкохол. Нещо повече – това поведение на пътника се явява особен случай на съпричиняване на вредата по смисъла на чл. 51, ал. 2 ЗЗД. Съображенията са, че пострадалият, макар и да не е допринесъл за настъпване на събитието пътно - транспортно произшествие, с поведението си е допринесъл за собственото си увреждане, респ. за увеличаване размера на вредата. А дали поведението на пострадалия е рисково и дали то е допринесло за увреждането, подлежи на установяване във всеки конкретен случай. За да намери приложение чл. 51, ал. 2 ЗЗД в разглежданата хипотеза, поетият риск и реализираният риск трябва и да са идентични, като степента на съпричиняване също се преценява във всеки конкретен случай, но не може да доведе до пълен отказ от обезвреда. Последното разбиране е в съгласие с чл. 13, т. 3 от Директива 2009/103/ЕО на Европейския парламент и Съвета от 16.09.2009 г., транспонирана в националното ни право чрез разпоредбата на чл. 477, ал. 4 КЗ. Тежестта за доказване не лежи върху пътника-пострадало лице, а върху позоваващата се на съпричиняването страна в процеса - делинквент или застраховател. Тя следва да установи с допустимите от ГПК доказателствени средства не само обективния факт на знание на увредения пътник, респ. възможността за узнаване при проявена дължима грижа, че водачът на моторното превозно средство, в което е пътувал, е употребил алкохол. При твърдение за невменяемост обаче доказателствената тежест се носи от увредения. Следователно единствено констатацията, че водачът на моторното превозно средство, в което пострадалият е пътник, е употребил алкохол, не обуславя автоматично намаляване на обезщетението за причинените вреди, на основание чл. 51, ал. 2 ЗЗД.
 
Гражданско дружество „Защита на справедливостта“ Ви призовава да не поемате риска да шофирате след употреба на алкохол или да съпровождате водач в нетрезво състояние. Избягвайки подобно поведение ще положите дължимата грижа спрямо себе си и останалите участници в движението!
Законите Ви дават права само когато ги спазвате. Тяхното нарушаване влече различен вид отговорности и често посяга върху най-ценното – човешкото здраве и живот! Бъдете разумни!

Върховният касационен съд на Република България, ОСТК, прие с тълкувателно решение № 1 от 23.12.2015 г. по т.д. № 1/2014 г., че е налице съпричиняване на вредата в хипотезата, когато пострадалото лице е пътувало в автомобил, управляван от водач, употребил алкохол.

Тълкувателно решение № 1 от 23.12.2015 г. на ВКС по т. д. № 1/2014 г.
 
Съгласно чл. 51, ал. 2 ЗЗД обезщетението за вреди от непозволено увреждане може да се намали, ако и самият пострадал е допринесъл за тяхното настъпване. Съпричиняването на вредата изисква наличие на пряка причинна връзка между поведението на пострадалия и настъпилия вредоносен резултат, но не и вина. Приносът на увредения - обективен елемент от съпричиняването, може да се изрази в действие или бездействие, но всякога поведението му трябва да е противоправно и да води до настъпване на вредоносния резултат, като го обуславя в някаква степен.
 
Такова рисково поведение е пътуването в моторно превозно средство с водач, употребил алкохол, когато то е проява на съзнателен и свободно формиран избор на увредения, по отношение на когото е налице знание за този факт, или възможност за узнаването му при проявена нормална дължима грижа. Изразяващо се в поемането на предвидим и реално очакван риск, или в неговото неоправдано игнориране, това поведение съставлява обективен принос, който е противоправен и е в пряка причинна връзка с вредоносния резултат, последица от реализираното пътно - транспортно произшествие.

За да намери приложение чл. 51, ал. 2 ЗЗД в разглежданата хипотеза, поетият риск и реализираният риск трябва и да са идентични, като степента на съпричиняване се преценява във всеки конкретен случай, но не може да доведе до пълен отказ от обезвреда. Последното разбиране е в съгласие с чл. 13, т. 3 от Директива 2009/103/ЕО на Европейския парламент и Съвета от 16.09.2009 г., транспонирана в националното ни право чрез разпоредбата на чл. 257, ал. 4 КЗ.
 
т.7 Налице е съпричиняване на вредата, когато пострадалото лице е пътувало в автомобил, управляван от водач, употребил алкохол над законоустановения минимум, ако този факт му е бил известен.

Автор:  Адв. Елица Желева
Views: 321 | Added by: syntaxerr | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Контакти
адв. Константин Даскалов
адв. Елица Желева
гр. София ул. Марин Дринов 2

+359 878 223 817
+359 876 087 643
pravapriptp@mail.bg