Home » 2016 » June » 20 » ВРЕДИ
4:50 PM
ВРЕДИ
 

                Чл. 45 от ЗЗД (Закон за задълженията и договорите) ни казва, че всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму. Но какви са тези вреди, какво представляват те и в какво се изразяват? Какви вреди търпим ние като лица, пострадали при ПТП или друг вид злополуки?
                Основното разделение на вредите в материята на гражданското право е  на два основни вида –неимуществени и имуществени. 
                Неимуществените вреди представляват физически болки и страдания, които ние търпим вследствие на дадено неблагоприятно събитие (птп, трудова злополука и т.н.), което ни причинява определено травматично увреждане. Неимуществените вреди също могат да намерят израз и в емоционални и психически мъки и страдания от загуба на наш близък човек. Като пример можем да посочим хипотеза, в която ние като пешеходци биваме блъснати от автомобил и претърпяваме определено физическо увреждане. Това увреждане поражда за нас болки и страдания. Именно тези болки и страдания представляват неимуществени вреди за нас и виновно причинилият ги водач (в конкретния пример) е длъжен да ги поправи по силата на чл. 45 ЗЗД. В друга по-неблагоприятна ситуация е възможно наш близък роднина (родител, дете, съпруг и др.) да загине в катастрофа или друг инцидент по вина на трето лице, което с виновното си поведение е предизвикало злополуката. По този начин за нас отново възникват неимуществени вреди, изразяващи се в емоционалните мъки от загубата на наш близък роднина, които вреди следва да бъдат поправени от виновния причинител на инцидента.
                С оглед на гореспоменатите трактовки възниква въпросът как следва да се поправят неимуществените вреди ? Очевидно е, че причинителят не може да ни снабди с нова кост, когато сме претърпели фрактура, не може да ни върне близкия, когото сме изгубили вследствие на инцидента и т.н. Отговорът на този въпрос дава разпоредбата на чл. 52 ЗЗД, а именно че обезщетението за неимуществени вреди се определя по справедливост. Следователно неимуществените вреди се поправят със справедливо парично обезщетение, което да служи като компенсация за претърпените от нас болки и страдания. Това означава, че когато участваме в катастрофа, причинена виновно от трето лице, при която търпим определени телесни увреждания, пораждащи за нас болки и страдания, то на нас ни се дължи парично обезщетение за тези мъки от виновния причинител на инцидента и по-конкретно от носещия риска от увреждането застраховател по застраховка „Гражданска отговорност“. Парите като универсално пазарно средство са единственият съществуващ компенсаторен еквивалент на загубеното от нас благо (например счупен крак, ръка и т.н.), поради липсата на друг такъв. Това обезщетение следва да се определи по справедливост във всеки конкретен случай.
                Имуществените вреди представляват за нас финансови загуби, водещи до намаляване на нашите парични средства или до увеличаване на нашите парични задължения. Понякога имуществените вреди се явяват като пряка последица от неимуществените. Например, когато пострадаме при катастрофа, от която търпим определен тип телесно увреждане, много често то поражда необходимостта от извършване на оперативна намеса. Тази оперативна намеса има своята парична стойност, която следва да се заплати. По този начин, освен болките и страданията, които ние търпим, като неимуществени вреди вследствие на катастрофата, то следва да понесем и имуществени вреди, изразяващи се в необходимостта от заплащане на дадена операция, наложила се за лечебно третиране на претърпяното увреждане. Нещо повече, посттравматичният период често е свързан със  значителни разходи – за медикаменти, консумативи, рехабилитационни процедури, специални грижи и т.н. Всичко това води до значителни финансови загуби за увредения.
                Как следва да се поправят имуществените вреди ? Отговорът отново може да се изведе от разпоредбата на чл. 45 ЗЗД, а именно че виновният причинител на тези вреди (например виновен водач, който отнемайки предимството на друг водач предизвиква ПТП), следва да покрие, както неимуществените, така и всички имуществени вреди, които са пряка  причинна последица от предизвикания инцидент. Т.е. когато претърпим телесно увреждане, вследствие на виновно предизвикан от трето лице инцидент, което увреждане поражда нужда от заплащането на оперативно лечение, лекарства, консумативи и др., то виновният причинител следва да възстанови средствата, които ние сме загубили за заплащането на посочените последици. Следователно, освен обезщетение за болки и страдания, виновният причинител е длъжен да ни възстанови и всички парични загуби, които ние търпим  като последица от злополуката.
                 В контекста на материята на гражданската отговорност, задължението за обезщетение на всички горепосочени вреди, породени от пътни инциденти, носи застрахователят  по задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на виновния причинител.
                Дружество „Защита на справедливостта“ и неговият екип оказва пълно правно и фактическо съдействие на пострадали при ПТП и друг вид злополуки с цел получаване на дължимото им се справедливо обезщетение за претърпените от тях болки и страдания, както и за дължимото им се възстановяване на претърпените финансови загуби, вследствие на настъпилия инцидент. Дружество „Защита на справедливостта“ поема цялото съдебно и извънсъдебно представителство и съдействие пред застрахователните дружества, виновните причинители и всички компетентни органи с цел защита на права и интересите на своите доверители.  
  

автор: Адв. Елица Желева
Views: 313 | Added by: syntaxerr | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Контакти
адв. Константин Даскалов
адв. Елица Желева
гр. София ул. Марин Дринов 2

+359 878 223 817
+359 876 087 643
pravapriptp@mail.bg