Home » 2016 » April » 11 » Що е то застраховка „Гражданска отговорност“, защо е задължителна и каква полза имаме от нея?
11:33 PM
Що е то застраховка „Гражданска отговорност“, защо е задължителна и каква полза имаме от нея?

С договора за застраховка „Гражданска отговорност“, застрахователят се задължава да покрие в границите на определена застрахователна сума отговорността на застрахования за причинени от него вреди (имуществени и неимуществени) на трети лица, които вреди са пряк и непосредствен резултат от застрахователно събитие (чл. 429, КЗ).

Например:

  • Вие сключвате застраховка „Гражданска отговорност“ с избран от Вас Застраховател и по непредпазливост нарушавате правилата за движение по пътищата – блъскате пешеходка на пешеходна пътека, като следствие от инцидента тя търпи неимуществени вреди (болки и страдания), счупен и е кракът. Тя има право на обезщетение за тези свои болки и страдания, а отговорен да изплати това обезщетение в случая е Застрахователят, с който Вие сте сключили застраховка „Гражданска отговорност“.
  • Пътувате заедно със свой близък в своето МПС, имате застраховка „Гражданска отговорност“. Докато карате изневиделица във Вашето платно за движение навлиза насрещно движещ се автомобил, удря Ви. Имате разкъсно-контузна рана на главата, счупена ръка, пътникът до вас е със счупен крак. Тогава Вие и пътникът във Вашия автомобил имате право на обезщетение за претърпените имуществени и неимуществени вреди от Застрахователя по застраховка „Гражданска отговорност“ на виновния за настъпването на ПТП водач – в случая на влезлия в насрещното движение автомобил. Ако в автомобила на виновния водач се е возил пътник и той е пострадал, то този пътник също се ползва от правото на обезщетение за претърпените вреди. Виновният водач не се ползва от това право, защото е нарушил правилата за движение по пътищата, но обезщетението няма да изплаща той, защото е изпълнил законовото си задължение и е сключил застраховка „Гражданска отговорност“. Ако след провеждане на разследване органите на МВР и прокуратурата имат достатъчно доказателства, то той ще понесе своята административна (глоба) или наказателна отговорност. Но този виновен водач няма да е отговорен пред Вас за заплащане на причинените Ви имуществени и неимуществени вреди.

С други думи тази застраховка е задължителна, за да ни предпази от възможността да възникне нашата гражданска отговорност, а изплащането на обезщетение на пострадало лице при ПТП представлява именно тази отговорност. Тя ще възникне за Застрахователя, затова сме сключили този договор с него. Нашата полза от застраховката би се проявила при настъпване на ПТП, а за жалост никой не е „застрахован“, че няма да го сполети катастрофа.

Ако ние като собственици на МПС, не положим дължимата грижа и не сключим задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, и се случи така, че стоим зад волана и претърпим пътен инцидент, макар по невнимание да сме нарушили правилата за движение по пътищата, то ще отговаряме пред пострадалите в ПТП лица до изплащане на пълния размер на дължимото им за претъпените болки, страдания и вреди обезщетение.

Бъдете отговорни пред себе си и близките си! Карайте внимателно и не забравяйте да сключвате ежегодно застраховка „Гражданска отговорност“. Помнете, че дори и най-внимателният и опитен водач не е „застрахован“ от възникване на пътен инцидент и че пътният инцидент може да се случи точно когато нямате тази задължителна застраховка!

Надяваме се тази статия да Ви е била полезна!

Views: 401 | Added by: syntaxerr | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Контакти
адв. Константин Даскалов
адв. Елица Желева
гр. София ул. Марин Дринов 2

+359 878 223 817
+359 876 087 643
pravapriptp@mail.bg