Home » 2016 » June » 6 » ПЕТТЕ ОСНОВНИ ЕЛЕМЕНТА НА ГРАЖДАНСКАТА ОТГОВОРНОСТ
9:23 PM
ПЕТТЕ ОСНОВНИ ЕЛЕМЕНТА НА ГРАЖДАНСКАТА ОТГОВОРНОСТ
Чл. 45 ЗЗД: „Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму“
В текста на горецитираната разпоредба от Закона за задълженията и договори се съдържа универсалния принцип за поправяне на виновно причинени вреди от страна на причинителя. Когато даден субект с виновното си поведение причини увреждане другиму (например водач, несъобразявайки се с конкретната обстановка виновно причинява ПТП, при което пострадва водач на друго МПС, пътник или пешеходец) за причинителя възниква т.нар. „гражданска отговорност“. Т.е. той отговаря за виновно причинените вреди.
 Както сме обсъждали в нашия блог, в контекста на пътните инциденти, тази отговорност се носи от застрахователя по задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ с цел гарантиране правото на пострадалите, невиновни за настъпването на пътния инцидент, да получат справедливо обезщетение за причинените им вреди. Но кои са елементите на тази гражданска отговорност, кои са фактите, които трябва да настъпят, за да възникне тя ? Колко са те на брой и трябва ли всички да възникнат или само някои от тях са достатъчни за пораждането на гражданска отговорност ?
Необходимо е да се уточни, че съставът на гражданската отговорност се състои от пет основни елемента: 
•    Поведение – за да възникне процесът по пораждане на гражданска отговорност е необходимо поведение, което може да се изрази в някаква човешка дейност или бездействие. Например водач на МПС, който шофира по пътното платно;
•     Противоправност на поведението – този елемент е основополагащ за възникването на отговорността в гражданското право. Поведението (човешката дейност или бездействие) следва да бъде противоправно, т.е. да не е съобразено със законовите задължения и изисквания. От горния пример, да кажем че водачът на МПС шофира по пътното платно с превишена скорост.
•    Вреда – отново основен елемент на гражданската отговорност. Вредите могат да се разделят на имуществени (напр. материални щети по МПС) и неимуществени (напр. телесно увреждане вследствие на катастрофа). От горния пример, водачът на МПС, който шофира по пътното платно с превишена скорост, реализира ПТП с пресичащ платното пешеходец, от което последния получава телесни увреждания.
•    Причинна връзка – този елемент е задължителен за пораждането на отговорността в гражданското право. Без причинна връзка между противоправното поведение и настъпилите в резултат на него вреди, то отговорност не може да бъде породена. От горния пример, водачът на МПС, карайки неправомерно с превишена скорост, става пряка причина за настъпването на инцидента, който от своя страна става пряка причина за претърпените от пешеходеца увреждания.
•    Вина – Вината в гражданското право не следва да се разглежда като вината в наказателното право. Гражданският оборот е изключително динамичен и като такъв изисква максимално обективиране на вината, като субективно отношение на причинителя. Именно поради тази причина, тя се предполага в гражданското право (чл. 45, ал. 2 ЗЗД, което е точно обратното на положението в наказателноправната материя). Необходимостта от това обективиране е максималната защита на правата и интересите на увредените лица. (Напр. когато водач, каращ с позволена скорост, но несъобразена с конкретните пътни условия причини ПТП, от което има породени вреди, то той следва да понесе отговорност за причинените вреди).
 
Това са основните пет елемента от фактическия състав на гражданската отговорност (или отговорност в гражданското право). Дружество „Защита на справедливостта“ и неговия екип призовава всички участници в движението да бъдат максимално внимателни и толерантни с цел избягването на пътни инциденти. 


автор: адв. Константин Даскалов
Views: 406 | Added by: syntaxerr | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Контакти
адв. Константин Даскалов
адв. Елица Желева
гр. София ул. Марин Дринов 2

+359 878 223 817
+359 876 087 643
pravapriptp@mail.bg